edin.bg»Съвети»Кои медикаменти са ефикасни срещу упорита мигрена?

Кои медикаменти са ефикасни срещу упорита мигрена?

Кои медикаменти са ефикасни срещу упорита мигрена?

Мигрената е хронично неврологично заболяване, характеризиращо се с атаки на пулсиращо, често едностранно главоболие, което се влошава от физическата активност и е свързано с фотофобия, фонофобия, гадене, повръщане и при много пациенти с кожнa алодиния.

Една трета пациентите развиват мигрена с аура, която предхожда или се появява по време на някои пристъпи, докато приблизително една четвърт от пациентите показват наличието на продромална фаза преди началото на главоболието.

Критерии за мигрена на Международната класификация на нарушенията на главоболието - ICHD-3

Епизодична мигрена:

А. Най-малко 5 атаки, които отговарят на по-долните критерии.

Б. Пристъпи на главоболие с продължителност 4–72 часа (които не се повлияват от лечение).

В. Главоболието има поне 2 от следните 4 характеристики:

1. Едностранна подредба;

2. Пулсираща природа;

3. Умерена или силна интензивност на болката;

4. Главоболието се влошава или изисква спиране на нормалната физическа активност (например ходене или изкачване на стълби).

Г. По време на главоболие се наблюдават поне един от следните симптоми:

1. Гадене и / или повръщане;

2. Фото- и фонофобия.

Д. Симптомите не отговарят на критериите за други диагнози.

Изборът на лекарство за профилактика на мигрена

Подходът се основава на данни за ефикасността, опита на лекаря, толерантност към медикаменти, предпочитания на пациента, подтип на главоболие и съпътстващи заболявания, като се вземат предвид жените с детероден потенциал, особено тези, които са бременни, кърмят или се опитват да забременеят.

Отделният пристъп на главоболие е най-добре да се атакува още в самото му начало с някой от следните видове обезболяващи медикаменти срещу мигрена: триптани, нестероидни противовъзпалителни средства, антиеметици (против гадене) и понякога наркотици или стероиди.

Сред тези лекарства триптаните са най-новият клас. Те се смятат за най-ефикасни и с най-малко странични ефекти. За разлика от другите обезболяващи, те действат много по-специфично - само на рецепторите, участващи в процеса на мигрената - 5-HT1B, 5-HT1D, и 5-HT1F.

Не се препоръчва употребата на аналгетици при главоболие повече от няколко пъти в месеца, особено на такива, съдържащи кофеин, като беналгин, седалгин нео, кофергамин и др., тъй като те водят до хронифициране на главоболието - така нареченото медикаментозно главоболие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати