Пъстървата е истинско изкушение за ценителите на морската кухня. На първо място, защото тази риба има ценни вкусови качества, а на второ място – защото има ниско съдържание на мазнини, затова може да се включи във всяко здравословно меню.
Вариантите за приготвяне на пъстърва са много, но най-честите от тях са на фурна, на скара или изпържена на тиган. Препоръчително е да избягвате дълга термична обработка за пъстървата. Тя е крехка риба и когато я приготвите на скара, ще получите страхотно здравословно ястие.
Ако искате да придадете повече вкус на рибата, то ви съветваме да я мариновате преди готвене. Преди да я запечете пъстърва на скара, си подгответе дълбок съд, в който да сложите зехтин, лимонов сок, мащерка и чесън на прах. След като разбъркате тази маринована смес, можете да я приложите върху предварително почистена пъстърва. Готовите парчета от рибата се оставят да попият около 1 час, след което се слагат на скарата.
Също може да приготвите вкусна пъстърва на фурна. Добра идея е да приготвите марината от лимонов сок, сол, зехтин, магданоз и по желание добавете вино. Готовата смес я намажете от всички страни на рибата и я сложете в тава с хартия за печене. Можете да увиете и самата пъстърва във фолио за получаване на по-наситен вкус от маринатата. Когато сте готови, я поставете в предварително загрята фурна и почакайте до финалния зашеметяващ резултат. Това е страхотен начин за готвене на пъстърва.