Начин на приготвяне
Първо активирайте маята в леко затопленото мляко. Добавете и лъжичка захар. Разбъркайте и оставете да шупне за 10-тина минути.
Междувременно пресейте брашното заедно със солта в купа. Оформете кладенче в средата и в него сипете 1/4 от разтопеното масло, захарта, едно яйце и втасалата мая с млякото.
Постепенно замесете тесто, като по време на месенето добавяте на части маслото - оше 1/4.
Набрашнете купата и върнете готовото тесто вътре. Оставете да втаса за около час.
Разделете готовото тесто на 6-7 еднакви по размер топки. Разточете топките на тънки кори, като всяка една мажете хубаво с останалото масло. Сложете ги една върху друга и разточете леко с точилката - трябва да се получи кора, дебела около 0.5 см.
Нарежете с остър нож на триъгълници, които се навиват на кифлички.
Сложете хартия за печене в тава и наредете кифличките на разстояние една от друга. Оставете ги да втасат повторно за 40 минути.
Разбийте второто яйце с малко вода и олио. Намажете с четка кифличките.
Загрейте фурната на 190 градуса и изпечете кифличките до готовнст - около 20 минути са необходими.
Смесете меда с малко вода и намажете още горещите кифлички.
Любимите медени кифлички са готови.