Постен сладкиш с ябълки

Постен сладкиш с ябълки
Снимка: Мина Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Ретро сладкиш с ябълки и грис - вкусотия от стария тефтер"

Необходими продукти

  • ябълки - 3 ч.ч.
  • грис - 1 ч.ч.
  • брашно - ½ ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кафява захар - ½ ч.ч.
  • олио - ½ ч.ч
  • ванилия - 1 пак.
  • канела - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 пак.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се настъргват на средно едро ренде.

В дълбока купа се поставят настърганите ябълки и се поръсват със захарта. Оставят се така за половин час, да си пуснат сок ябълките.

Прибавя се грисът, ванилията и канелата. Разбърква се, за да може грисът хубаво да полепне по всички парченца ябълки.

Прибавя се и олиото. След това прибавяме и смлените орехи. Накрая се прибавя брашното и бакпулвера. Разбърква се хубаво.

В намаслена тава се поставя получената се смес за сладкиша с грис. Притиска се леко, за да може да се заравни сладкишът с ябълки.

Печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 30 минути.

Ретро сладкишът трябва да се охлади добре, преди да се разреже на парчета. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: