Начин на приготвяне
Ябълките се настъргват на средно едро ренде.
В дълбока купа се поставят настърганите ябълки и се поръсват със захарта. Оставят се така за половин час, да си пуснат сок ябълките.
Прибавя се грисът, ванилията и канелата. Разбърква се, за да може грисът хубаво да полепне по всички парченца ябълки.
Прибавя се и олиото. След това прибавяме и смлените орехи. Накрая се прибавя брашното и бакпулвера. Разбърква се хубаво.
В намаслена тава се поставя получената се смес за сладкиша с грис. Притиска се леко, за да може да се заравни сладкишът с ябълки.
Печем в предварително загрята фурна на 180 °C за 30 минути.
Ретро сладкишът трябва да се охлади добре, преди да се разреже на парчета. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.