Печено свинско джоланче

Печено свинско джоланче
Снимка: Веселина Константинова
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
205 мин.
Порции
1
"Готовият джолан може да сервирате с картофено пюре, ориз или задушени зеленчуци."

Необходими продукти

  • свински джолан - 700 г с кост
  • чесън - 5 скилидки
  • черен пипер
  • сол
  • растително масло - 2 с.л.
  • дафинов лист
  • бял пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете свинския джолан и го изплакнете обилно с вода.

Надупчете свинския джолан с нож на няколко места.

Смесете счукания чесън, солта, черния пипер и дафиновия лист. Добавете олиото и разбъркайте добре. Втрийте получената смес върху джоланчето.

В идеалния случай оставете джолана да се маринова в тази форма за 2 часа (или още по-добре за една нощ), но можете да го приготвите веднага.

Поставете в тава за печене. Налейте гореща вода до 2 см.

Покрийте с домакинско фолио за печене.

Печете в предварително загрята на 170°C фурна за 2, 5- 3 часа. Тъй като водата се изпарява, е необходимо да се добави допълнително по средата на печене. Може да полеете джоланчето със соса 2-3 пъти по време на печенето.

Подходяща както за празничната трапеза, така и за семейни вечери, тази рецепта доказва, че висококачественото кулинарно изкуство е достъпно за всеки.

Опитайте и се уверете сами в простотата и изтънчеността на това ястие.

Готовият джолан може да сервирате с картофено пюре, ориз или задушени зеленчуци. Може по време на печенето да добавите обелени и нарязани картофи в тавата, които ще се смесят с вкуса на джолана и гарнитурата ви е готова.

Преди сервиране украсете ястието с билки /розмарин, мащерка, салвия/, лимон или пресни зеленчуци за красива презентация.

Добър апетит! Тази рецепта за печено свинско джоланче ви гарантира сочно и ароматно ястие, което ще зарадва всички любители на месото.

Със свински джолан можете да приготвите още джолан с картофи, бавно готвен джолан в гювеч и вкусна джолан чорба.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: