Начин на приготвяне
Почистете свинския джолан и го изплакнете обилно с вода.
Надупчете свинския джолан с нож на няколко места.
Смесете счукания чесън, солта, черния пипер и дафиновия лист. Добавете олиото и разбъркайте добре. Втрийте получената смес върху джоланчето.
В идеалния случай оставете джолана да се маринова в тази форма за 2 часа (или още по-добре за една нощ), но можете да го приготвите веднага.
Поставете в тава за печене. Налейте гореща вода до 2 см.
Покрийте с домакинско фолио за печене.
Печете в предварително загрята на 170°C фурна за 2, 5- 3 часа. Тъй като водата се изпарява, е необходимо да се добави допълнително по средата на печене. Може да полеете джоланчето със соса 2-3 пъти по време на печенето.
Подходяща както за празничната трапеза, така и за семейни вечери, тази рецепта доказва, че висококачественото кулинарно изкуство е достъпно за всеки.
Опитайте и се уверете сами в простотата и изтънчеността на това ястие.
Готовият джолан може да сервирате с картофено пюре, ориз или задушени зеленчуци. Може по време на печенето да добавите обелени и нарязани картофи в тавата, които ще се смесят с вкуса на джолана и гарнитурата ви е готова.
Преди сервиране украсете ястието с билки /розмарин, мащерка, салвия/, лимон или пресни зеленчуци за красива презентация.
Добър апетит! Тази рецепта за печено свинско джоланче ви гарантира сочно и ароматно ястие, което ще зарадва всички любители на месото.
Със свински джолан можете да приготвите още джолан с картофи, бавно готвен джолан в гювеч и вкусна джолан чорба.