Начин на приготвяне
Накъсайте карфиола на розички, измийте и ги прехвърлете в тенджера. Залейте ги с 2 литра вряща вода. Добавете резена лимона, копъра и солта, варете около 5 минути.
Прецедете карфиола и го охладете под течаща вода, за да спрете процеса на готвене.
Наредете розичките в намазнена тава. Поръсете със сухия копър и ги намажете с топеното сирене за мазане.
За приготвянето на соса разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и с непрекъснато бъркане гответе 2-3 минути. Сипете млякото на тънка струя, като не спирате да бъркате.
След като сосът копне, прибавете нарязаното топено сирене, поръсете със сол и черен пипер. Варете до хомогенизиране на соса. Ако се наложи, сипете още малко прясно мляко.
Залейте карфиола с млечния сос.
Загрейте фурната на 220 градуса и изпечете за около 30 минути.
Поднесете запеканката със салата по избор.
Печеният карфиол с топено сирене е готов.
Освен печен, препоръчваме да опитате и паниран карфиол.