Начин на приготвяне
Угасете содата за хляб в киселото мляко.
Сипете брашното на плота и оформете кладенче в средата. Сипете вътре шупналата сода, олиото, канелата, ванилията, меда, солта и яйцето. Разбъркайте с вилица.
Настържете ябълката и я отцедете хубаво от течността. Прибавете я в брашното и постепенно замесете меко тесто. Оставете го да почине за 10-тина минути.
Разточете кора и с помощта на чаша (6 см диаметър) изрежете поничките. В средата оформете дупка, като натиснете с пръст, потопен в брашно.
Загрейте достатъчно количество олио и изпържете поничките до хубав златист загар и от двете страни.
Намажете всяка поничка с течен шоколад и поръсеете със захарни перли, кокосови стърготини или пудра захар.
Ябълковите понички с шоколад и кокос са готови.