Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват много добре. Почистват се дръжките и върховете. Нарязват се по дължина на филии, като не се белят.
В купа се изсипва водата и морската сол, след което се разбърква много добре до разтопяване на солта.
Нарязаните на филии патладжани се потапят в саламурата и се затискат с чиния, върху която се поставя пълно шише с вода, за да притиска чинията.
Оставят се да се накиснат 30 мин, след което се изваждат от водата, изцеждат се и се измиват много добре.
Измитите патладжани се слагат в купа и се заливат с 3 с.л. зехтин и се овалват много добре в мазнината.
Оставят се 5 мин в зехтина, след което се пекат на силно загрята скара от двете страни, като се обръщат два пъти от всяка страна, за да се изпекат много добре.
Лимоните се изцеждат. Скилидките чесън се счукват в хаванче. Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Лимоновият сок се изсипва в малка купа, в която се прибавя счуканият чесън, зехтина 12 с.л. и подправката за средиземноморски зеленчуци. Разбърква се много добре.
Със сместа се заливат изпечените патладжани и се оставят да престоят 30 мин.
В чиния се нареждат престоялите в дресинга патладжани, поръсват се с натрошено козе сирене и магданоз. Хапнете вкусна салата от грилован патладжан и сирене.