Начин на приготвяне
Нарежете краве маслото и го оставете на стайна температура, за да омекне.
Яйцата също трябва да бъдат на стайна температура.
В голяма купа сложете омекналото масло и го разбийте със захарта.
След това сипете към сместа смлените бадеми и пак разбийте.
Прибавете яйцата, като бъркате след всяко с миксер.
И накрая добавете есенцията или рома.
Прехвърлете крема франжипан в пош и приберете в хладилника за 20 минути.
В купичка разбъркайте жълтъка с 1 с.л. вода.
Разстелете бутертестото върху плота и го разрежете на две еднакви части.
Постелете единия лист бутертесто в тавата, покрита с хартия за печене, и го надупчете с вилица.
Разнесете франжипана върху него, като оставите около 1 см свободно място по ръбовете.
Намажете ръбовете с жълтъка и покрийте с втория лист тесто.
Притиснете краищата с пръсти, а след това с ножа или вилица.
Намажете отгоре с жълтъка.
С помощта на остър нож направете дупка в центъра, за да излиза парата при печене и прорези в бутер тестото за украса.
Печете Палачинката на краля (Галет де Роа) в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 20-25 минут до кафяво-златист цвят.
Охладете сладкиша галет върху решетка за около 30 минути преди да разрежете вкусния бутер сладкиш.