Начин на приготвяне
Почистете добре рибата лаврак и я измийте под течаща вода, след което я подсушете.
Поръсете рибата със сол и черен пипер и я намажете със зехтин.
Обелете картофите и ги нарежете на шайби.
Почистете и нарежете едната скилидка чесън, а другата намачкайте с малко сол на пюре.
Прибавете намачканата скилидка чесън към картофите, както и сол, черен пипер и малко зехтин и ги разбъркайте.
Наредете картофите в тава, покрита с хартия за печене.
Върху тях поставете рибите.
В коремната кухина на всяка риба сложете по няколко парченца от нарязания чесън, резени лимон и клонка пресен девесил. Девесила може да замените с пресни копър и магданоз.
Направете няколко напречни разреза на всяка риба и сложете по резен лимон и там.
Нарежете чери доматите на половинки и разпределете и тях в тавата, като сложите по няколко и върху самите приготвени лавраци.
Финално накъсайте 1 клонка пресен розмарин и сложете върху картофите.
Печете лаврака в загрята на 200 °C фурна за около 40 минути.
Сервирайте този чуден лаврак с картофи на фурна с резен лимон и чаша бяло вино.
Бон Апети!