Edin.bg»Рецепти»Хляб и питки»Малки питки»Царевични питки с кисело мляко и сода

Царевични питки с кисело мляко и сода

Царевични питки с кисело мляко и сода
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Направете двойна доза, че свършват много бързо!"

Необходими продукти

  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • кисело мляко - 120 г
  • царевично брашно - 60 г
  • брашно - 180 г бяло
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мащерка - 8 стр. свежа
  • зехтин - 5 с.л.
  • топено сирене - 70 г (или кашкавал)
  • сол - 1 ч.л. (равна)
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме содата в киселото мляко.

В дълбок съд слагаме сухите съставки (сол, брашно, захар и бакпулвер) и от тях оформяме кладенче. Вътре слагаме течните съставки - кисело мляко, яйце и зехтин. Добавяме и листенца мащерка.

Разбъркваме всичко и оформяме меко тесто, което трябва да се покрие с чиста кърпа и да си почине за 20 мин.

После намасляваме ръце и късаме тестото на 6-7 топки. В средата на всяка топка слагаме парченце топено сиренце.

Освен това с нож правим кръст на всяка малка питка.

Редим питчиците със сирене в тава върху намаслена хартия за печене. Печем ги на 200 градуса около 20 минути, или докато придобият златист цвят.

Тези Царевични питки с кисело мляко и сода са неустоимо вкусни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: