Начин на приготвяне
Измийте смокините, подсушете ги и ги нарежете на шайби.
Сложете хартия за печене в подходяща тава. Наредете на дъното смокините, поръсете ги с около 2 лъжици захар.
Разбийте останалата захар с омекналото масло до получаване на пухкав крем. Едно по едно добавете яйцата, като не спирате да бъркате.
Следват изварата и ванилията, лъжица по лъжица от предварително пресятото с бакпулвера брашно. Трябва да получите кексово тесто с гъста консистенция.
Сипете го равномерно върху смокините.
Загрейте фурната на 180 градуса. Изпечете плодовия сладкиш до готовност - около 45 минути.
Обърнете го и го поръсете с пудра захар.
Смокиновият кейк е много вкусен.