Начин на приготвяне
Сипете студеното масло с прошутото, гаудата, скаморцата и заквасената сметана в блендер, пасирайте.
Прехвърлете сместа в купа и добавете вътре пресятото брашното. Поръсете с ригана и размесете до получаване на маслени трохи. Продължете да месите до получаването на хубаво тесто.
Времето на омесване не бива да е прекалено дълго, за да не се разтопи маслото.
Ако тестото ви е по-меко, може да го приберете в хладилник.
Откъсвайте топчици от готовото тесто и ги издължавайте между дланите си до получаване на гризини.
Сложете хартия за печене в тава и наредете гризините на разстояние една от друга.
Загрейте фурната на 200 градуса и ги изпечете до хубав златист загар.
Гризините с гауда и скаморца са чудни.