Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Яхния»Грах яхния с кюфтета и зеленчуци

Грах яхния с кюфтета и зеленчуци

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Грах яхния с кюфтета и зеленчуци
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"И ето как отново правим тази толкова вкусна грах яхнийка"

Необходими продукти

  • за кюфтетата
  • хляб - 3 филийки
  • яйца - 1 бр.
  • кайма - 500 г микс
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1/2 глава кромид
  • магданоз - 1/2 връзка, пресен
  • черен пипер - на вкус
  • брашно - при овалването
  • зеленчуци
  • лук - 1 ½ глави
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 6 бр.
  • грах - 900 г млечен от консерва
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 2 бр. пресни
  • дафинов лист - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тавата за готвене налейте олио (100 мл) и го загрейте, след което разпределете вътре надребнен лук и го запържете набързо. Сложете също моркови, нарязани на колелца, надребнени картофи. Запържете и тях, след което овкусете с червения пипер и разбъркайте всичко.

След това залейте с вече пасираните домати и чушка. Добавете също 2 ч.ч. гореща вода и граха от консерва. Вложете дафиновия лист, поръсете с черен пипер и сол. Оставете гозбата да къкри на бавен огън.

В това време разбъркайте каймата с магданоз, яйце, хляб, накиснат в хладка вода и добре отцеден от течността, надребнен чесън и черен пипер.

От тази смес направете кюфтетата, които трябва да се овалят в брашно. Тях подредете в тавата със зарзавата. Гозбата се покрива с лист алуминиево фолио за печене.

Пъхва се в загрята на 200 градуса фурна и блюдото с грах се пече малко повече от 30 час. В края на печенето фолиото се отстранява, за да добият кюфтенцата на фурна приятен загар.

И ето рецептата за Грах яхния с кюфтета и зеленчуци е изпълнена!

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: