Начин на приготвяне
В тавата за готвене налейте олио (100 мл) и го загрейте, след което разпределете вътре надребнен лук и го запържете набързо. Сложете също моркови, нарязани на колелца, надребнени картофи. Запържете и тях, след което овкусете с червения пипер и разбъркайте всичко.
След това залейте с вече пасираните домати и чушка. Добавете също 2 ч.ч. гореща вода и граха от консерва. Вложете дафиновия лист, поръсете с черен пипер и сол. Оставете гозбата да къкри на бавен огън.
В това време разбъркайте каймата с магданоз, яйце, хляб, накиснат в хладка вода и добре отцеден от течността, надребнен чесън и черен пипер.
От тази смес направете кюфтетата, които трябва да се овалят в брашно. Тях подредете в тавата със зарзавата. Гозбата се покрива с лист алуминиево фолио за печене.
Пъхва се в загрята на 200 градуса фурна и блюдото с грах се пече малко повече от 30 час. В края на печенето фолиото се отстранява, за да добият кюфтенцата на фурна приятен загар.
И ето рецептата за Грах яхния с кюфтета и зеленчуци е изпълнена!