Edin.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Зеленчукова супа»Зеленчукова крем супа със сметана

Зеленчукова крем супа със сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Зеленчукова крем супа със сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Никога не бихме отказали една порция от тази зеленчукова крем супичка"

Необходими продукти

  • кремсупа
  • чесън - 1 скилидка
  • целина - 200 грама (стръкове)
  • вода - 500 - 600 мл
  • моркови - 400 грама
  • сол - 1.5 ч.л.
  • зехтин - 40 мл (или 20 г масло + 20 мл зехтин)
  • червен лук - 70 грама
  • готварска сметана - 100 мл + още за декорация
  • дресинг
  • провансалски билки - 1 с.л. (с връх)
  • зехтин - 30 мл
  • черен пипер - 1 щ.
  • лимонов сок - от 1/4 лимон
  • захар - 1 щ.
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1 щ.
  • Още
  • крутони - по желание
  • чия - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зеленчуците, нарежете ги.

Загрейте зехтина (или зехтина в комбинадция с масло) и запържете червения лук за няколко минути. Прибавете морковите и целината и сипете водата.

Добавете малко сол и варете зеленчуците под капак около 25 минути или до омекването им.

Сипете готварската сметана и пасирайте всичко до получаване на гладко пюре. Ако се налага, разредете зеленчуковата супа с малко вода или сметана.

В хаванче счукайте подправките за дресинга - зехтин, сол, черен пипер, захар, лимонов сок и микса провансалски подправки. Ако се налага, балансирайте вкуса с подправки по ваш избор.

Сипете кремсупата в купички и поръсете с дресинга. Добавете крутони и сервирайте. Чиата е по ваш избор.

Зеленчуковата крем супа със сметана е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: