Edin.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем карамел»Шоколадов крем карамел за всеки повод

Шоколадов крем карамел за всеки повод

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Шоколадов крем карамел за всеки повод
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 4с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6

Необходими продукти

  • какао - 3 с.л. с връхче (натурално)
  • яйца - 4 броя
  • захар - 160 грама
  • ванилия - 1 шушулка
  • прясно мляко - 500 мл
  • портокалова кора - от 1/4 плод
  • ромова есенция - 2 капки
  • портокалов карамел
  • портокалов сок - от 1/2 портокал
  • захар - 100 грама
  • гарниране
  • портокалови кори - захаросани
  • бита сметана - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете млякото в тенджерка, добавете цепнатата ванилова шушулка и ромовата есенция.

Загрейте на бавен огън и оставете да покърки, за да се ароматизира добре. Оставете да се охлади и махнете ванилията.

Разбийте яйцата с какаото и захарта с помощта на телена бъркалка. Не бива да се получава пухкав крем, а просто да се втечнят. Добавете ги към млякото и разбъркайте добре. Прибавете и портокаловата кора.

Смесете захарта с портокаловия сок. Сложете на огъня и бъркайте до хубав златист цвят.

Пригответе огнеупорни формички и разлейте карамела по дъното им. Оставете да се охлади леко. Сипете шоколадовата смес и прехвърлете формите в тава. Налейте студена вода, чието ниво да достига до половината на формичките.

Печете крем карамела в загрята на 130 градуса фурна за около 60-90 минути. Може да се наложи да слагате кубчета лед във водата, за да не шупне карамелът.

Охладете кремовете и приберете в хладилник за няколко часа. Обърнете и поднесете с бита сметана и захаросани кори от портокал.

Шоколадовият крем карамел за всеки повод е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: