Начин на приготвяне
Сипете млякото в тенджерка, добавете цепнатата ванилова шушулка и ромовата есенция.
Загрейте на бавен огън и оставете да покърки, за да се ароматизира добре. Оставете да се охлади и махнете ванилията.
Разбийте яйцата с какаото и захарта с помощта на телена бъркалка. Не бива да се получава пухкав крем, а просто да се втечнят. Добавете ги към млякото и разбъркайте добре. Прибавете и портокаловата кора.
Смесете захарта с портокаловия сок. Сложете на огъня и бъркайте до хубав златист цвят.
Пригответе огнеупорни формички и разлейте карамела по дъното им. Оставете да се охлади леко. Сипете шоколадовата смес и прехвърлете формите в тава. Налейте студена вода, чието ниво да достига до половината на формичките.
Печете крем карамела в загрята на 130 градуса фурна за около 60-90 минути. Може да се наложи да слагате кубчета лед във водата, за да не шупне карамелът.
Охладете кремовете и приберете в хладилник за няколко часа. Обърнете и поднесете с бита сметана и захаросани кори от портокал.
Шоколадовият крем карамел за всеки повод е готов.