Начин на приготвяне
Сипете всички течни съставки в контейнера на хлебопекарната. Прибавете солта и захарта, а отгоре сипете брашното.
Натрошете живата мая и пуснете уреда на програма тесто. Изчакайте сигнала за втасването и оставете вътре за 30 минути.
Извадете готовото тесто. Разточете го на кора с дебелина около 1 см и изрежете кръгчета. Оставете ги да втасат повторно.
Загрейте достатъчно олио в тиган и изпържете поничките. Отцедете ги върху кухненска хартия и оставете да се охладят добре. Разрежете ги през средата на две половини.
Напълнете ги с крема и затворете, украсете по желание.
Кремът е предварително приготвен. За целта сипете 800 мл от прясното мляко в съд на котлона. Загрейте и добавете семките от ваниловата шушулка, оставете да кипне.
В отделна купа разбиийте останалите 200 мл мляко с брашното и захарта. Разбъркайте добре и прибавете яйцето и жълтъците. Бъркайте до хомогенност.
Свалете горещото мляко от огъня и прибавете яйчената смес, като не спирате да бъркате.
Върнете на огъня и варете до сгъстяване на крема (котлонът е умерено силен). Прехвърлете готовия крем в купа и добавете към него маслото, разбъркайте добре.
Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и когато се охлади, напълнете поничките.
Дундестите понички с домашен крем са готови.