Начин на приготвяне
Смесете в дълбока купа яйцата, ванилиите, захарта, маслото, маята и топлото мляко.
Разбийте добре с миксера. В това пресейте брашното и оформете кладенче в средата, излейте вътре течната смес. Постепенно замесете меко тесто и го оставете да втаса на топло за около 45 минути.
Разточете втасалото тесто на кора с дебелина около 0.5 см и изрежете кръгове с диаметър 6 см. Получават се около 40 броя понички.
Изпържете ги в загрято на умерен огън олио до готовност. Вече охладените понички напълнете с пълнеж по желание и ги поръсете с пудра загар.
Може да ги напълните и с домашно приготвен крем и да ги полеете с течен шоколад.
За направата на домашния крем разбийте на сняг белтъците заедно с малко пудра захар. В тенджера разбийте жълтъците с брашното, част от захарта и чаша от млякото.
В друга тенджерка сварете останалото мляко с разтворената в него друга част захар. След като сместа заври, с непрекъснато бъркане и на тънка струйка прибавете към жълтъчната смес.
Оставете за кратко на огъня и бъркайте до сгъстяване. Към изстиналия крем добавете внимателно белтъчния сняг, като бъркайте с шпатула отдолу нагоре.
Дундестите понички с пухкав крем са чудни!