Начин на приготвяне
Смесете прясното мляко заедно с водата и затоплете леко течността. Прибавете захарта с маята, разбъркайте и оставете да шупне.
Междувременно пресейте брашното заедно с двете ванилийки и щипката сол. Добавете сместа с маята и разтопеното масло (леко охладено). Постепенно замесете меко тесто и го прехвърлете в купа. Намазнете с лъжица олио и покрийте с найлон и кърпа.
Оставете тестото на топло, за да втаса и удвои обема си.
Разточете готовото тесто на кора, дебела около 3-4 мм.
С помощта на голяма чаша изрежете кръгове, а с по-малка изрежете отворите в средата, за да се оформи поничката.
Загрейте достатъчно количество олио и изпържете поничките до апетитен загар. Отцедете ги върху кухненска хартия от излишната манизна.
Смесете пудра захар с ванилийка и напудрете поничките.
Пържените ванилови понички са готови.