Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Зелеви сармички с бекон, праз и сланина

Зелеви сармички с бекон, праз и сланина

IvelinaIvelina
Новак
402k
Зелеви сармички с бекон, праз и сланина
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
170 мин.
Порции
4
"Сервирайте вечерята от зелеви сармички с чудна плънка от сланина, бекон и праз - невероятно вкусни са"

Необходими продукти

  • кисело зеле - 1 малка
  • сланина - 4 резена
  • пушен бекон - 150 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • праз - 1 стрък
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен
  • магданоз
  • целина
  • чубрица
  • риган - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете бекона и сланината на малки кубчета и ги запържете до златисто.

Нарежете праза на много ситно и го добавете заедно с малко вода към тях.

Щом лукът омекне, сложете червения пипер и долейте още малко вода при пърженето му.

Измийте ориза и го добавете с около 1 ч.ч. вода.

Сложете към плънката ароматни пресни билки и чубрица.

Оставете ориза хубаво да поеме водата и го махнете от котлона, за да се охлади малко.

Разделете зелевите листа и им сложете по малко от плънката.

Навийте зелевите сармички и ги наредете в глинен гювеч, в който преди това на дъното сте сложили няколко зелеви листа.

Поръсете отгоре всички сарми с олио и червен пипер и ги затворете с капак.

Сложете ги да се печат за около 2 часа на 150 °C.

Зелевите сармички с бекон, праз и сланина са много вкусни.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: