Начин на приготвяне
Отделете 4 скариди, а останалите обелете.
Обелките запържете в загретия зехтин, колкото да пуснат своя аромат. Леко притискайте с лъжица - така всички сокове от главите на скаридите ще се отцедят в олиото.
Прецедете ароматната мазнина и я върнете пак на котлона. Запържете нарязания лук на умерен огън.
Докато лукът се пържи, нарежете моркова, тиквата и картофите на кубченца. Прибавете ги към полузадушения лук и овкусете с малко сол. След 3-4 минути сипете и доматеното пюре.
След още минута готвене добавете брендито и бъркайте до изпаряването му.
Налейте литър топла вода и варете супата до пълно сваряване на зеленчуците. Прибавете почистените скариди и овкусете с черен пипер. След 1-2 минути супата е готова.
Пасирайте до получаване на кремсупа с нежна консистенция.
Следващата стъпка е приготвянето на украсата. Останалите 4 скариди нанижете надлъжно на малки дървени шишчета и ги запечете в малко зехтин и едра сол за кратко.
Разпределете тиквената супа в 4 чинии и в средата на всяка сложете 1 скарида. Поръсете с наситнен магданоз.
Средиземноморската крем супа от тиква е готова.