Карталаци

Карталаци
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 6
08/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене27 мин.
Общо47 мин.
Порции9
"Хапвайте тези карталаци още топлички и по желание с кисело мляко или айрян. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • брашно - 230 г + за поръсване на плота
  • яйце - 1 бр.
  • вода - 75 или 80 мл (или 50/50 вода/прясно мляко)
  • олио - 2 с.л. + за намазняване на тигана или сача
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 3 щипки
  • захар - 2 щипки
  • сирене - около 200 г или на вкус
  • свинска мас - за обилно намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което чукнете едно яйце.

Сипете водата, сол, захар, оцет и олио и замесете гладко меко и еластично тесто.

От тези продукти на мен ми излизат 7-8 карталачета, затова ако искате повече дози, удвоете или утроете продуктите.

Брашното, което ползвам в последно време, е специално за баница и се получават много по-добре карталачетата с него. Има го на пазара от известна българска марка. Но и с обикновено универсално брашно пак стават добре.

Замесеното тесто оставете да почине 20-30 минути, целта е да се отпусне, а не да втасва, тъй като в него няма мая или друг набухвател.

За да не изсъхва, го намажете с олио и покрийте с кърпа или фолио.

Разделете на 8 топки и всяка разточвайте върху набрашнен плот на полупрозрачна кора.

Намазвайте с мас, поръсвайте с натрошено сирене и сгъвайте като пликче, после минавайте с точилката отгоре, за да го изтъните. Може и да сгъвате на два пъти, като между всеки ред ръсвате сиренце.

Другият вариант е да завиете на охлюв и да го разточите, но така повече се пукат гюзлеметата и излиза плънката (което не е фатално, но все пак).

Печете квадратните банички от двете страни на умерен огън върху намазнен тиган или сач. Когато ги извадите, пак намажете с мазнинка - може и масло, за да станат още по-вкусни.

Хапвайте топли карталаци за закуска с кисело мляко или айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest