Крекери с оризово брашно

Крекери с оризово брашно
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 6
07/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне12 мин.
Сготви16 мин.
Общо28 мин.
Порции10

Необходими Продукти

  • оризово брашно - 135 г
  • царевично брашно - 85 г
  • прясно мляко - 150 г, може и растително
  • мая - 15 г
  • бакпулвер - 1 щедра щипка
  • оцет - 2 - 3 капки
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 20 мл. + за намазване
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Крекерите с оризово брашно са твърдички, много хрупкави и божествено вкусни. Най- важното е, че те не съдържат глутен, здравословни са и могат да бъдат перфектната компания за разядки и пастети или за хрупване по всяко време, когато ни нападне глада.

Оризовото брашно можете да си приготвите сами, като смелите зрънцата до фин прах в подходящ уред. Другият вариант е да си закупите готово брашно.

Смесете го с царевичното, солта и бакпулвера и в средата направете кладенче.

В кладенчето сипете леко затопленото мляко, разтворете маята и захарта и изчакайте да шупне. Добавете яйчния белтък, олиото и оцета и замесете гладко тесто.

Оставете го да почине на топло за 30-40 минути. Понякога аз го завивам с прозрачно фолио и прибирам в хладилник до следващия ден. Тестото може да престои в хладилник до 3 дни, така че защо не да си го направите на два или три пъти, за да имате всеки ден прясно изпечени крекери.

Разточете си част от тестото, което ще печете в момента, на много тънка кора с размер на тавичката, в която ще печете. Ако залепва за точилката, намажете с олио или поръсете със царевично нишесте. То ще поеме и излишната влага.

Нарежете на ромбоидни крекери с вълнообразна резачка, за да са по-красиви.

Печете до леко порозовяване в загрята на 160 градуса фурна.

Важно е да са били разточени равномерно, което ще допринесе и за равномерното изпичане на всички.

Готовите оризови крекери оставете да изстинат и хрупвайте на воля.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: