Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с Козуначено Тесто и Шоколад

Кекс с Козуначено Тесто и Шоколад

Кекс с Козуначено Тесто и Шоколад
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Мраморно кексче, което може да послужи както за следобедна закуска, така и за десерт"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1/3 ч.л.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • шоколад - 60 г млечен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да си направим един вкусен козуначен кекс, първо, трябва да подготвим маята.

Прясното мляко затопляме леко, към него добавяме 1 супена лъжица брашно, 1 супена лъжица захар, солта и маята.

Всичко това разбъркваме много добре и оставяме на страна, за да се активира маята.

Докато чакаме активирането на маята, си разбиваме яйцата със захарта и си разтопяваме масло на водна баня.

След като маята шупне, добавяме към сместа яйцата и разтопеното масло.

Предварително сме си пресяли брашното и към течната смес добавяме и брашното при непрекъснато бъркане.

Разделяме си сместа на две части.

Едната изсипваме във формата за кекс, която предварително сме намазали с масло и обрашнили.

Шоколада разтопяваме и добавяме към другата смес.

Тази смес изсипваме върху горната.

Поставяме мраморния кекс в студена фурна и чак тогава включваме на 160°C.

Ето това е процесът на втасване, докато фурната се загрява.

Печем кекса с козуначено тесто и шоколад около 40 минути до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: