Най-вкусните козуначени кифли

Най-вкусните козуначени кифли
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 2
28/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне35 мин.
Сготви25 мин.
Общо60 мин.
Порции12
"Всякакви кифлички сме опитвали, но тези са ни най-любими"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо затоплете леко прясното мляко до 37 градуса и натрошете в него живата мая. Добавете лъжичка захар, разбъркайте и оставете маята да шупне.

Разбийте яйцата със захарта. Отделно пресейте брашното в достатъчно голяма купа и в средата направете кладенче. В него спете шупналата мая, олиото, леко разтопеното масло, рома, цитрусовите кори, яйцата и ванилията. Постепенно замесете меко тесто, като използвате кухненски робот.

Ако пък нямате такъв уред и месите на ръка, добавяйте мазнината постепенно в процеса на месенето, като поръсвате леко с брашно, защото тестото лепне много в самото начало.

Намазнете купа, сложете вътре тестото и го покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса за около 2 часа.

Втасалото тесто премесете за кратко и го оставете за 10-тина минути. След това го разделете на 10-12 равни части. От всяка част оформете по 3 фитила, които внимателно се сплитат.

Получават се кифлички или малки козуначета, в които може да добавите и стафиди.

Пригответе си 2 тави с хартия за печене и подредете кифличките в тях, като оставяте разстояние помежду им. Отново оставете да втасат, за да бухнат. Имайте предвид, че козуначеното тесто втасва по-бавно и трябва да имате търпение. Температурата в помещението също е важна.

Намажете втасалите кифлички с разбит жълтък с малко мляко. Навлажнете захар с ром и поръсете отгоре.

Загрейте фурната на 170 градуса и печете най-вкусните козуначени кифли до получаване на апетитен загар.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: