Начин на приготвяне
Първо затоплете леко прясното мляко до 37 градуса и натрошете в него живата мая. Добавете лъжичка захар, разбъркайте и оставете маята да шупне.
Разбийте яйцата със захарта. Отделно пресейте брашното в достатъчно голяма купа и в средата направете кладенче. В него спете шупналата мая, олиото, леко разтопеното масло, рома, цитрусовите кори, яйцата и ванилията. Постепенно замесете меко тесто, като използвате кухненски робот.
Ако пък нямате такъв уред и месите на ръка, добавяйте мазнината постепенно в процеса на месенето, като поръсвате леко с брашно, защото тестото лепне много в самото начало.
Намазнете купа, сложете вътре тестото и го покрийте със стреч фолио. Оставете да втаса за около 2 часа.
Втасалото тесто премесете за кратко и го оставете за 10-тина минути. След това го разделете на 10-12 равни части. От всяка част оформете по 3 фитила, които внимателно се сплитат.
Получават се кифлички или малки козуначета, в които може да добавите и стафиди.
Пригответе си 2 тави с хартия за печене и подредете кифличките в тях, като оставяте разстояние помежду им. Отново оставете да втасат, за да бухнат. Имайте предвид, че козуначеното тесто втасва по-бавно и трябва да имате търпение. Температурата в помещението също е важна.
Намажете втасалите кифлички с разбит жълтък с малко мляко. Навлажнете захар с ром и поръсете отгоре.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете най-вкусните козуначени кифли до получаване на апетитен загар.