Начин на приготвяне
Измийте картофите и ги нарежете на ситни кубчета. Прехвърлете ги в дълбока купа.
Овкусете каймата с чубрица, сол и черен пипер. Покрийте и оставете в хладилник, за да поеме ароматите. Най-добре е да я приготвите от предишния ден, за да бъде по-ароматна.
Сипете мазнина в тиган и запържете първо каймата, като с помощта на лъжица я направите на ситни трохи.
Към леко запържената кайма добавете пръжките - колкото да се отпуснат. Свалете от огъня и и разпределете равномерно сместа във всяко гювече.
В същата мазнина запържете наситнения лук с червения пипер. Добавете бурканчето със зеленчуковата смес, овкусете с риган, чубрица и черен пипер. Когато течността се изпари, бланширайте картофите за кратко.
Изключете котлона и разбъркайте добре всичко. Овкусете с още сол и пипер на вкус.
Разпределете зеленчуците по равно в гювечетата. Разбъркайте съставките вътре. По желание, може да добавите по 1 люто чушле в гювечето.
Сложете капачетата отгоре и сложете съдовете с мусака във фурната. Включете фурната на 200 градуса и печете 30-тина минути.
Смесете яйцата, киселото мляко, кашкавала и брашното. Полейте гювечетата с тази заливка и върнете във фурната да се запекат, но този път без капачета.
Поднесете мусаката топла, гарнирана с кисело мляко и салата по избор.
Мусаката с кайма и пръжки в гювечета е готова.