Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Сусамени бисквитки със сирена

Сусамени бисквитки със сирена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Сусамени бисквитки със сирена
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
18
"Изненадайте любимите хора - тайничко пригответе от тези разкошни сусамени бисквитки и им ги поднесете преди да излязат от вкъщи"

Необходими продукти

  • брашно - 120 грама + за поръсване на плота
  • грис - 75 грама пшеничен или царевичен, фин
  • яйца - 1 малко
  • масло - 100 грама студено, много твърдо
  • ементал - 50 грама настърган
  • пармезан - 50 грама фино настърган (може и зрял чедър или манчего)
  • сусам - 2 с.лъжици за тестото + за поръсване
  • сол - 1/2 к.л. или на вкус
  • захар - 10 грама
  • черен пипер - 1/2 к.л. или на вкус
  • розмарин - 1 с.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 к.л. равна
  • лют пипер - 2 щипки, чили
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо нарежете студеното масло и го добавете към брашното и гриса. Втривайте с пръсти до получаване на маслени трохи.

Прибавете сусама, подправките, яйцето, сол, двата вида настъргани сирена и захар. Постепенно замесете гладко тесто, което е сравнително меко.

Ако тестото е прекалено меко, значи яйцето е било по-голямо и ще трябва да добавите още брашно. Оформете тестото на топка и го завийте с прозрачно фолио. Приберете да се охлади в хладилника за 30-тина минути.

Има два варианта за приготвянето на соленките. Първият е на ръка, като късате от тестото и овалвате топчета, които след това да сплескате.

Вторият вариант е да разточите тестото върху набрашнен плот и да изрежете солени бисквити с формички.

Наредете соленките в две тави с хартия за печене. Поръсете ги със сусам. За да залепне по-добре той, може да ги намажете с разбит белтък с малко олио и щипка сол.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за 15-тина минути. Поднесете с разядки по избор.

Сусамените бисквитки със сирена са готови.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: