Начин на приготвяне
Първо нарежете студеното масло и го добавете към брашното и гриса. Втривайте с пръсти до получаване на маслени трохи.
Прибавете сусама, подправките, яйцето, сол, двата вида настъргани сирена и захар. Постепенно замесете гладко тесто, което е сравнително меко.
Ако тестото е прекалено меко, значи яйцето е било по-голямо и ще трябва да добавите още брашно. Оформете тестото на топка и го завийте с прозрачно фолио. Приберете да се охлади в хладилника за 30-тина минути.
Има два варианта за приготвянето на соленките. Първият е на ръка, като късате от тестото и овалвате топчета, които след това да сплескате.
Вторият вариант е да разточите тестото върху набрашнен плот и да изрежете солени бисквити с формички.
Наредете соленките в две тави с хартия за печене. Поръсете ги със сусам. За да залепне по-добре той, може да ги намажете с разбит белтък с малко олио и щипка сол.
Печете в загрята на 180 градуса фурна за 15-тина минути. Поднесете с разядки по избор.
Сусамените бисквитки със сирена са готови.