Начин на приготвяне
Измийте доматите и изрежете капачетата им. Издълбайте вътрешността. Измийте и нарежете моркова и лука. Задушете ги в малко олио. Когато омекнат, прибавете каймата.
Разбъркайте и направете каймата на трохи. Прибавете предварително измития ориз, а след няколко минути и чаша вода.
От време на време разбърквайте сместа за пълнените домати. Добавете подправките и вътрешността на доматите, нарязана на дребно.
Когато оризът увеличи обема си, махнете тигана от котлона. Напълнете доматите и останалите съставки и ги сложете в тава. Ако ви остане плънка, може да я сипете около доматите в тавата.
Налейте две чаши вода при доматите, захлюпете ги с капачетата и сложете във фурната.
Класическите домати, пълнени с кайма и ориз се пекат на 200 градуса до готовност на ориза.