Начин на приготвяне
Най-напред обелете крушите, но не режете дръжките. Леко изрежете дъното, за да могат да стоя изправени. Внимателно махнете семките. Важно е да ги запазите цели.
Затоплете водата, захарта (количеството може да е повече, ако крушите не са сладки) и виното. Кипнете и намалете котлона до най-ниска степен. Потопете крушите в течната смес като ги държите за дръжките.
Трябва да използвате тенджера, която да побере крушите и в която да има място те да се задържат прави.
Ако използвате по-зрели плодове, поширането на крушите трае около 5-10 мин. Внимавайте да не се разпаднат. Ако са по-твърди, което е желателно, може да ги поширате до половин час.
Извадете ги от тенджерата, оставете да се отцедят и да изстинат.
Междувременно пригответе карамеления сос. Карамелизирайте захарта с маслото на котлон с ниска температура. Внимавайте да не загори. Последна добавете сметаната.
Пазете се от пръскане на карамела. Крушите се поднасят в карамелен сос.
Това не е класическа рецепта за поширани круши с червено вино, в която се поднасят с ванилов сос.
Това е тяхна разновидност - поширани круши с бяло вино, която е много приятен и изискан вариант на прекрасния десерт.