Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сочен кекс с ябълки и дюли

Сочен кекс с ябълки и дюли

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Толкова е сочно това кексче, че ще изчезне още до довечера от масата"

Необходими продукти

  • брашно - 250 грама
  • яйца - 3
  • захар - 150 г + 5 с.л. за плодовете
  • ванилова захар - 10 грама
  • ябълки - 1 бр. сладко - кисел сорт
  • дюли - 1 бр. голяма или 2 малки
  • прясно мляко - 125 мл
  • масло - 15 грама
  • олио - 160 мл
  • лимони - 1 среден
  • бакпулвер - 15 грама
  • канела - 1/2 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете дюлите от твърдата сърцевина. Не е необходимо да ги белите, освен ако нямат тъмни петна и наранявания.

Обелете и почистете ябълката. Нарежете плодовете на не много големи парчета и ги поръсете със захар. Налейте сока от лимона и 130 мл вода. Сложете на котлона и варете първоначално на силен огън.

Щом сиропът се редуцира наполовина намалете огъня и добавете канелата и маслото. Гответе до получаване на леко червеникав цвят, като бъркате непрекъснато.

Отделно разбийте яйцата, добавете към тях олиото и млякото. Добавете настърганата кора от лимона. Пресейте към сместа брашното заедно с бакпулвера и щипка сол, като бъркате само в една псоока с плавни движения.

В намазнена и набрашнена форма с вместимост 1 литър сипете малка част от кексовата смес - колкото да покрие дъното. Разпределете равномерно по-голямата часат от плодовете и сипете останалата смес. Отгоре завършете с останалия плодов сироп.

Изпечете кекса в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. Извадете от фурната, изчакайте 5 минути и извадете плодовия сладкиш от формата.

Сочният кекс с ябълки и дюли е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: