Начин на приготвяне
Добре узрелите дюли се измиват добре. Обелват се тънко и се режат на кубчета или филийки. Варят се до омекване и се пускат в студена вода, за да се охладят бързо.
Сварява се гъст сироп от захарта и водата. Пускат се сварените дюлеви резенки и се оставят да киснат в сиропа 3-4 дни.
Изваждат се и се оставят да се отцедят, а сиропът се сгъстява още малко. Когато дюлите се позасушат, овалват се в кристална захар и се потапят няколко пъти в сгъстения сироп.
Овалват се отново в захар и се нареждат върху телена мрежа, за да се изсушат.
Нареждат се в кутия или в порцеланови съдове, като помежду им се слага тънка хартия. Съхраняват се на сухо и хладно място.