Начин на приготвяне
1. Яйцата и захарта се бият 6 минути на водна баня при ниска температура, след това се дърпат от водната баня и разбиването продължава още 6 минути.
Получава се светъл, плътен, пухкав и гъст крем. Целта на това е, за да не се добавя набухвател.
2. Към яйцата се слага кремообразното мляко и леко се разбърква. Слагат се на части и пресятото брашно и гриса, и с плавни движения се бърка до усвояването им.
3. Сместа се сипва в намазнена с масло тавичка, с приблизителни размери 28/18 см. Леко се поклаща, за да се слегне и заравни пухкавият блат. Може да се заглади и с шпатула.
4. Пече се 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.
5. Докато реването е във фурната се приготвя сиропа. При тази рецепта няма нужда да се спазва правилото студен сироп - горещ блат или обратното.
Слага се 250 мл от водата с 300 г захар и портокаловите кори. Вари се 10 минути на отворен капак. Към готовия сироп се слага останалата вода и се оставя само за 15 минути.
6. През това време готовото турско реване се държи в изключената фурна за 2-3 до 5 минути, на отворена вратичка.
7. Сиропираният сладкиш се надупчва с метално шишче, залива се със сиропа и се оставя да изстине и поеме изцяло течността. Портокаловите корички се отстраняват.
8. За да се завърши изцяло това чудесно турско реване, се полива с глазура от разтопения шоколад с прясното мляко и малко олио, или масло.
Когато шоколада стегне, се шприцоват розички с разбита подсладена сметана и се поръсва с ядките.
Да ви е сладко с това разкошно турско реване със сметана и глазура!