Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Реване»Турско реване със сметана и глазура

Турско реване със сметана и глазура

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
450916k537
Турско реване със сметана и глазура
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
31/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Насладете се на турското реване, което този път е поднесено с глазура и сметана"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. М /или 3 бр. XL/ размер
  • брашно - 60 г
  • грис - 60 г пшеничен
  • захар - 90 г
  • кисело мляко - 1 с.л. кремообразно
  • орехи - за поръсване /или шамфъстък/
  • шоколад - 100 г за разтапяне
  • прясно мляко - 50 - 60 мл
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 1 с.л.
  • сметана - 200 мл. течна, сладкарска, подсладена
  • Сироп
  • вода - 450 мл
  • захар - 300 г
  • портокали - 1 бр. кората /3 ивици, без белите части/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Яйцата и захарта се бият 6 минути на водна баня при ниска температура, след това се дърпат от водната баня и разбиването продължава още 6 минути.

Получава се светъл, плътен, пухкав и гъст крем. Целта на това е, за да не се добавя набухвател.

2. Към яйцата се слага кремообразното мляко и леко се разбърква. Слагат се на части и пресятото брашно и гриса, и с плавни движения се бърка до усвояването им.

3. Сместа се сипва в намазнена с масло тавичка, с приблизителни размери 28/18 см. Леко се поклаща, за да се слегне и заравни пухкавият блат. Може да се заглади и с шпатула.

4. Пече се 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

5. Докато реването е във фурната се приготвя сиропа. При тази рецепта няма нужда да се спазва правилото студен сироп - горещ блат или обратното.

Слага се 250 мл от водата с 300 г захар и портокаловите кори. Вари се 10 минути на отворен капак. Към готовия сироп се слага останалата вода и се оставя само за 15 минути.

6. През това време готовото турско реване се държи в изключената фурна за 2-3 до 5 минути, на отворена вратичка.

7. Сиропираният сладкиш се надупчва с метално шишче, залива се със сиропа и се оставя да изстине и поеме изцяло течността. Портокаловите корички се отстраняват.

8. За да се завърши изцяло това чудесно турско реване, се полива с глазура от разтопения шоколад с прясното мляко и малко олио, или масло.

Когато шоколада стегне, се шприцоват розички с разбита подсладена сметана и се поръсва с ядките.

Да ви е сладко с това разкошно турско реване със сметана и глазура!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: