Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Edin.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Пълнени картофи с гъби и лук на фурна

Пълнени картофи с гъби и лук на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k545
Пълнени картофи с гъби и лук на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
12/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
4
"Страшно апетитни пълнени картофи, които може да поднесете като изненада за своите гости - плънката от гъби и лук е невероятна"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. големи
  • гъби - 250 г сърнели, почистени
  • червени чушки - 1 бр. голяма, месеста
  • лук - 1 глава
  • олио - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • магданоз - свежи листа за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато правя пълнени картофи с гъби и лук, винаги избирам по-ароматни гъби. В случая това са сърнели, но ако не е сезонът и не можете да откриете, то ползвайте други, които обичате.

Именно поради неустоимия аромат на тези прекрасни гъби, в рецептата не присъстват много подправки, просто не са нужни.

Грамажът на сърнелите съм дала в почистено състояние, тоест без пънчетата, тъй като те са по-жилави и не се консумират.

След като почистите внимателно шапките, нарежете ги на едри лентички. Лукът също нарежете на тънки полумесеци, а чушката на ситно.

Сварете картофите в леко подсолена вода, без да ги преварявате.

Запържете в олиото лука и червената чушка до омекване, след това сложете гъбите и задушете за много кратко.

Подправете със сол и черен пипер и плънката е готова, тя ще се допече допълнително във фурната.

Разполовете всеки картоф и издълбайте вътрешността му, оставяйки за стабилност по краищата и дънцето на получената лодка.

Картофената вътрешност няма да използваме, затова заделете си я за картофена салата или пюре.

Посолете леко лодките, напълнете с плънка от гъби и лук и подредете в намазнена тавичка.

Запечете пълнените картофи в загрята на 190 градуса фурна за 15-20 минути или докато почервенеят по ръбчетата.

По желание може да покриете тавата с пълнените картофи с фолио и да откриете на 10-тата минута, така сърнелите няма да потъмнеят много.

Поднесете пълнените картофи с гъби и лук на фурна топли на вашата трапеза, поръсвайки непосредствено преди това със свеж накълцан магданоз.

Добър апетит!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: