Начин на приготвяне
За предпочитане е рикотата да е добре отцедена. Можете в същия ден да отцедите добре и да приготвите крема от маскарпоне и рикота.
За предпочитане е да ползвате и двете, но разбира се - винаги можете да направите крема само с маскарпонето и сметаната. Опитайте и си харесайте кой вариант за крем ви допада.
Поставете рикотата в гевгир за 1 нощ в хладилника.
На следващия ден прекарайте рикотата през сито два пъти, след това добавете захарта, аромата на ванилия и приберете отново в хладилника.
Пригответе основата: смесете бисквитите с разтопеното масло.
Можете да ги смелите в комбайн или да натрошите с ръце да станат на прах.
Разпределете сместа върху форма с подвижно дъно, притиснете и изравнете добре, оставете да почине в хладилника за час.
Четвърт час преди това смесете маскарпонето с рикотата с лъжица.
Накиснете желатина в студена вода, изцедете го добре и го разтопете на котлона с няколко супени лъжици сметана, след което го добавете към крема маскарпоне и рикота. Преди това изчакайте да се охлади до стайна температура.
След това добавете разбитата сметана лъжица по лъжица, като разбърквате внимателно.
Вземете формата от хладилника и разпределете крема върху основата.
Използвайте форма с подвижно дъно 24 см. Добавете върху основата шепа боровинки и сипете крема. Оставете си боровинки за украса на чийзкейка с маскарпоне.
Приберете го в хладилника за 1 нощ. Сервирайте на другия ден, като по желание добавете сладко от боровинки или друго по избор.
Да ви е сладко!