Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта до побеляване, на водна баня при 37-40 градуса температура.
Добавете фино настърганите моркови и лимонова кора и продължете разбиването докато сместа стане с плътен оранжев цвят. Бавно налейте и олиото. Именно леката топлина ще накара моркова да пусне цвета си и се слее равномерно.
Дръпнете от водната баня, сипете на части брашното с бакпулвера, щипка сол и ванилията, като пресявате директно в купата и бъркате с плавни движения до цялостно усвояване.
Сипете сместа във форма за кекс с вместимост 1 литър, предварително намазнена и набрашнена.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.
След като извадите от фурната, изчакайте около 15 минути да поизстине и тогава обърнете сладкиша върху решетка, за да се охлади изцяло. Бъдете внимателни при обръщането, защото кексът е много пръхкав и има опасност да се начупи.
По желание поръсете с пудра захар преди поднасяне.
Вкусният кекс с моркови е готов. Да ви е сладко!
Вижте също как да си направите сочен ябълков кекс или любимия морковен сладкиш.