Айвар

Айвар
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Този айвар е страхотна разядка или заместител на българска лютеница"

Необходими продукти

  • чушки - 2 кг червени
  • патладжани - 2 кг
  • сол - 1/4 ч.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • чесън - 4 скилидки
  • черен пипер - 1/4 ч.л. - млян
  • олио - 250 мл
  • оцет - 30 мл
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпичаме цели патладжаните и чушките. Обелваме ги и ги смиламе на едро в блендер или машинка за мелене на месо.

Сипваме оцета, олиото и захарта в дълбока тенджера и кипваме. Сипваме патладжаните и чушките и варим на ниска температура при непрекъснато бъркане около 10 минути. Добавяме солта, черния пипер, счукания чесън и нарязания на ситно магданоз. Разбъркваме добре и отместваме от котлона.

Нашият домашен айвар е готов. Сипваме го в бурканчета и стерилизираме.

Може да си отделите малко количество, което да съхранявате няколко дни в хладилника за вкусна закуска или гарнитура. Става страхотна разядка или заместител на класическата лютеница.

По желание може да направите и по-голямо количество айвар, като удвоите количеството на продуктите.

Ако рецептата ти харесва, опитай и рецептите ни за сръбски айвар или тази страхотна лютеница на фурна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: