Начин на приготвяне
Обелете патладжаните на райе.
Изпържете ги в зехтин до омекването им и ги извадете настрани.
Лука и чесъна нарежете на ситно. В сгорещен тиган ги запържете до златисто. Прибавете към тях нарязаната чушка и разбъркайте.
Добавете каймата и 1 голям домат, който предварително сте нарязали на ситно.
Подправете с изброените подправки на вкус. Оставете плънката да се готви на среден огън.
Разбъркайте на често, за да не загори. Ако има нужда, добавете малко вода. Гответе, докато каймата не стане на трохи.
Вече изстиналите патладжани нарежете на две половини.
Подредете вкусните пълнени патладжани в тава със средата нагоре. В тях изсипете плънката, а отгоре поръсете с парченца домати и натрошеното сирене.
Печете в предварително загрят фурна на 180 градуса за около 10-15 минути.
В тавата сложете малко вода, за да не загорят пълнените патладжани с кайма по турски.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни специалитети с патладжани като това класическо имамбаялдъ или тези вкусни патладжани с доматен сос.