Начин на приготвяне
Поставяме ориза в купичка. Измиваме го, сменяйки 2-3 пъти водата, и го оставяме, докато си подготвим останалите продукти.
Взимаме зелката и си приготвяме листа, като изрязваме твърдата част на листото. В тиган със загрято олио си задушаваме лука. Добавяме настъргания морков и подправките.
След 2-3 минути добавяме ориза и наливаме вода. Разбъркваме ориза до набъбване, трябва да е полуготов.
След това започваме да слагаме от плънката за сармите в зелевите листа, навиваме и нареждаме в йенската тава.
Наливаме от зелевия сок до покриване на нашите сарми. Сипваме малко мазнина.
Покриваме с алуминиево фолио и печем за около 60 мин.
След това махаме фолиото и печем до изпаряването на водата (ако е останала такава).
Може да си добавите кайма, ако не искате да хапвате постни сарми.
Бон Апети с тези класически зелеви сарми в йенско стъкло!