Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Родопски пататник с варени картофки на фурна

Родопски пататник с варени картофки на фурна

Родопски пататник с варени картофки на фурна
Снимка: Виктория Константинова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Никога не бихме отказали парче от този родопски пататник - и две, и три"

Необходими продукти

  • картофи - 700 г
  • краве масло - 50 г
  • овче сирене - 50 г
  • прясно сирене - 50 г краве
  • пресен лук - 1 връзка
  • яйца - 2 бр.
  • черен пипер
  • джоджен
  • сол
  • кори за баница - 4 бр.
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и измиват. Слагат се в тенджера с вода. Варят се до готовност.

Изцеждат се добре. Добавя се маслото. Намачкват се добре. Поръсва се с черен пипер и джоджен. Овкусява се със сол.

Чукват се яйцата. Разбърква се.

Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Добавя се в тенджерата.

Сирената се натрошават в тенджерата. Разбърква се добре.

Взима се формата, която ще се използва за пататника. Намазнява се. Разстила се едната кора, като краищата остават навън. Кората се намазва с олио.

Слага се втората кора, като дължината се обръща на другата страна. Целият картоф се разстила равномерно върху корите. Краищата на корите захлупват родопския пататник.

Изкарва се от формата, като частта с корите трябва да остане от долната страна.

На дъното на формата за пататника се повтаря същото с другите 2 кори за баница.

Пататникът се захлупва в тях и отново краищата захлупват от страната, от която вече има кори. Получава се облечен пататник и от двете страни с по 2 кори.

Още по-добре, ако използвате домашно разточени кори. Отгоре се намазва с малко масло.

Изпича се до готовност на корите. Сервира се парче родопски пататник с варени картофи на фурна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: