Начин на приготвяне
Картофите се обелват и измиват. Слагат се в тенджера с вода. Варят се до готовност.
Изцеждат се добре. Добавя се маслото. Намачкват се добре. Поръсва се с черен пипер и джоджен. Овкусява се със сол.
Чукват се яйцата. Разбърква се.
Лукът се почиства и измива. Нарязва се на ситно. Добавя се в тенджерата.
Сирената се натрошават в тенджерата. Разбърква се добре.
Взима се формата, която ще се използва за пататника. Намазнява се. Разстила се едната кора, като краищата остават навън. Кората се намазва с олио.
Слага се втората кора, като дължината се обръща на другата страна. Целият картоф се разстила равномерно върху корите. Краищата на корите захлупват родопския пататник.
Изкарва се от формата, като частта с корите трябва да остане от долната страна.
На дъното на формата за пататника се повтаря същото с другите 2 кори за баница.
Пататникът се захлупва в тях и отново краищата захлупват от страната, от която вече има кори. Получава се облечен пататник и от двете страни с по 2 кори.
Още по-добре, ако използвате домашно разточени кори. Отгоре се намазва с малко масло.
Изпича се до готовност на корите. Сервира се парче родопски пататник с варени картофи на фурна.