Начин на приготвяне
Разтваряме маята в топлото мляко и добавяме 2 с.л. брашно и захарта. Разбъркваме и оставяме настрани за 10 минути да се активира маята.
Пресяваме останалото брашно в купа и добавяме солта, олиото и сместа с маята. Разбъркваме и омесваме гладко тесто за пърленки, като не е необходимо много да се меси. При необходимост добавяме и още брашно.
Покриваме тестото с фолио и оставяме за 2 часа да се надуе. След това разделяме тестото на две и с ръце разтегляме и оформяме две плоски пърленки. Поставяме всяка в тефлонова тава и отгоре разпределяме маслото нарязано на малки парченца, поръсваме с чесън на прах, стрита самардала и настърган кашкавал.
Печем пърленките на фурна на 200 градуса около 20-25 минути до златисто.
Хапваме пърленките с чесън и самардала топлички.