Чешки колачета

MarianeMariane
Новак
6944
Чешки колачета
Снимка: marcheva14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Чешки колачета за делник и за празник"

Необходими продукти

  • масло - 150 г
  • брашно - 500 г
  • яйца - 3 бр. жълтък
  • пудра захар - 120 г
  • май - 20 г козуначна
  • лимони - 1 бр. кора
  • захар - 1 бучка
  • прясно мляко - 50 мл
  • мармалад - 1 бурканче по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме маслото много добре, след което добавяме жълтъците един по един при непрекъснато бъркане. Размиваме маята в хладкото мляко, прибавяме бучката захар и оставяме да бухне. Получената закваска смесваме с маслото и жълтъците, добавяме пудрата захар и брашното, така че да получим меко тесто.

Бъркаме тестото с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда и да пуска мехури. Оставяме го на топло да втаса.

Тестото се разточва на кора с дебелина 1 см, изрязват се кръгчета с помощта на форма. В средата на всяко кръгче се слага по малко мармалад.

Колачетата се сгъват, като краищата им се залепват с помощта на разбито яйце. По желание може да ги поръсите с филирани бадеми.

Чешките колачета се редят в предварително намазнена тава на разстояние едно от друго, оставят се да бухнат и се пекат в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: