Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Причина за подагра при мъжете

Причина за подагра при мъжете

Причина за подагра при мъжете

Подаграта е изключително болезнена форма на артрит. Когато в тялото има излишна пикочна киселина, в ставите се образуват остри кристали (обикновено започва с палеца на крака). Пристъпите на симптоми като болка и подуване идват и изчезват в периоди, наречени пристъпи на подагра. Лечението обикновено е комбинация от управление на симптомите и промяна на вашата диета.

Мъжете обикновено имат по-високи нива на пикочна киселина в тялото си, отколкото жените. Именно поради тази причина подаграта е много по-често срещана при представилите на силния пол.

Изследванията показват, че мъжете, страдащи от метаболитен синдром, са по-склонни да развият подагра. Същото състояние при жените не повишава риска. Когато жените развият подагра, това обикновено е на по-късен етап от живота. След менопаузата нивата на пикочна киселина при жените се приближават до тези при мъжете.

Жените също са по-склонни да развият подагра в резултат на висока консумация на риба и миди, отколкото мъжете. В противен случай рисковите фактори са сходни и за двата пола.

Симптоми на подагра при мъжете

Симптомите и признаците на подагра при мъжете почти винаги се появяват неочаквано и често през нощта. Интензивният дискомфорт в ставите е един от тях. Подаграта най-често се свързва с големия пръст на крака, но може да засегне всяка става. Глезените, коленете, лактите, китките и пръстите са сред другите стави, които обикновено са засегнати. Болката най-вероятно ще бъде най-силна през първите четири до дванадесет часа след началото.

Дискомфорт, който продължава

Известна болезненост в ставите може да остане от няколко дни до няколко седмици, след като най-острата болка е отшумяла. По-вероятно е атаките в бъдеще да продължат по-дълго и да увредят повече стави.

Зачервяване и възпаление

Подуване, чувствителност, топлина и зачервяване се развиват в засегнатата става или стави.

Ограничено движение

Подагра

Пристъпите на подагра при мъжете могат да доведат до дискомфорт в ставите, който ограничава тяхното движение.

Причини за подагра при мъжете

Подаграта възниква, когато уратни кристали се натрупат в ставите, предизвиквайки възпаление и мъчителна болка. Когато в кръвта има твърде много пикочна киселина, могат да се образуват кристали на урея. Когато тялото ви разгражда пурините, които са химикали, които се срещат естествено в тялото ви, се произвежда пикочна киселина.

Пурините могат да бъдат намерени и в някои храни, като месо от органи и червено месо. Аншоа, сардини, миди, пъстърва и риба тон са примери за богати на пурини морски дарове. По-високите количества пикочна киселина се насърчават от алкохолни напитки, особено бира, и подсладени напитки с плодова захар.

Пикочната киселина се разгражда в кръвта и преминава през бъбреците в урината при нормални обстоятелства. Въпреки това, тялото може да създаде твърде много пикочна киселина или бъбреците да отделят твърде малко пикочна киселина на моменти. Пикочната киселина може да се натрупа в околоставната тъкан, образувайки остри, уратни кристали, които причиняват подуване, възпаление и болка.

Рискови фактори за подагра при мъжете

Подаграта може да засегне всеки. Както вече споменахме, мъжете са три пъти по-склонни да развият подагра. Хората с определени здравословни проблеми са по-склонни да развият подагра, включително страдащите от:

Наднормено тегло или затлъстяване

Сърдечна недостатъчност

Състояние на диабет

Състояние на хипертония (високо кръвно налягане)

Заболяване на бъбреците

Рак на кръвта

Има по-голяма вероятност да получите подагра, ако:

Имате биологичен родител или баба и дядо, които имат подагра.

Ядете много животински протеини - особено червено месо, миди и храни, които съдържат месо от органи.

Пиете алкохол редовно.

Вземете диуретично лекарство (хапчета за отводняване).

Вземете имуносупресори.

Кои храни причиняват подагра?

Вредни храни при подагра

Яденето или пиенето на храни с високо съдържание на пурини е по-вероятно да доведе до високи нива на пикочна киселина в тялото ви, които причиняват подагра, включително:

- Подсладени напитки и сладкиши: Стандартната трапезна захар е наполовина фруктоза (плодова захар), която се разгражда до пикочна киселина. Всяка храна или напитка с високо съдържание на захар може да предизвика подагра.

- Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза: Това е концентрирана форма на фруктоза. Пакетираните хранителни продукти и преработените закуски могат да съдържат много царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

- Алкохол: Въпреки че не всички алкохолни напитки са с високо съдържание на пурини, алкохолът пречи на бъбреците ви да елиминират пикочната киселина, дърпайки я обратно в тялото ви, където тя продължава да се натрупва.

- Меса от органи: Те включват черен дроб, шкембе, сърце, мозък и бъбреци.

- Дивечово месо: деликатеси като гъше и еленско месо съдържат високи нива на пурини.

- Някои морски дарове: херинга, миди, треска, риба тон, пъстърва.

- Червено месо: телешко, агнешко, свинско и бекон.

- Сосове.

Вижте още съвети за диета при подагра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest