Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Храни с високо съдържание на пурини

Храни с високо съдържание на пурини

Храни с високо съдържание на пурини

Какво са пурините

Пурините са органични съединения, които се съдържат във всички живи клетки. Те са част от нуклеиновите киселини - ДНК и РНК, които носят генетичната информация. При разграждането на пурините в организма се образува пикочна киселина, която се изхвърля чрез бъбреците. Нормалното ниво на пикочна киселина в кръвта е между 3.5 и 7.2 мг/дл за мъже и между 2.6 и 6 мг/дл за жени.

Как влияят пурините на човека

При някои хора пикочната киселина може да се натрупа в кръвта и да превишава нормалните стойности. Това се нарича хиперурикемия и може да доведе до различни здравословни проблеми като:

- Подагра – това е вид артрит, при който пикочната киселина се отлага в ставите и причинява болка, възпаление и оток. Най-често засяга ставата на палеца на крака, но може да засегне и други стави като глезена, коляното, китката или лакътя;

- Уретни камъни – това са камъни, образувани от пикочна киселина, които могат да блокират половата система и да причинят болка, кръв в урината, инфекции или заболявания на бъбреците;

- Гута – това е рядко състояние, при което пикочната киселина се отлага под кожата и образува твърди топчета, наречени тофуси. Те могат да се появят на ушите, пръстите, лактите, петите или други места.

Кои са храните с високо съдържание на пурини

Храни с високо съдържание на пурини

При хора с високо съдържание на пурини в кръвта е препоръчително да се ограничи приемът на храни с високо съдържание на тези органични съединения, за да се намали рискът от подагра, уретни камъни или гута. Прието е, че храните с високо съдържание на пурини са тези, които имат повече от 200 мг пурини на 100 г храна. Това са:

- Месни органи – като черен дроб, бъбреци, език, мозък и сърце. Те са източник на желязо, витамин B12 и фолиева киселина, но съдържат и много холестерол и наситени мазнини. Трябва да се консумират рядко и в малки количества;

- Месо от дивеч – като сърнешко, еленско, заешко. То е по-малко мазно от червеното месо, но има повече пурини. Трябва да се избягва или да се яде не повече от два пъти в месеца;

- Риба и морски дарове – като скумрия, сардини, херинга, хайвер, миди, скариди, омари. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и мозъка, но също така имат много пурини. Трябва да се ограничат до един или два пъти в седмицата и да се предпочитат по-малко пуринни видове като лаврак, пъстърва, сьомга или риба тон;

- Бобови растения – като боб, грах, леща, соя. Те са източник на растителни протеини, влакнини, витамини и минерали, но съдържат и пурини. Трябва да се консумират умерено и да се комбинират със зеленчуци и зърнени храни;

- Гъби, спанак, карфиол и аспержи – те са здравословни зеленчуци, които имат антиоксидантни, противовъзпалителни и детоксикиращи свойства, но също така имат пурини. Трябва да се ядат не повече от два или три пъти в седмицата и да се избягват по време на подагрени кризи.

Храни с високо съдържание на пурини

Пурините са важни за живота на клетките, но при някои хора могат да предизвикат проблеми с пикочната киселина. За да се предотвратят или облекчат тези проблеми, е необходимо да се спазва диета с ниско съдържание на пурини, да се пие достатъчно вода, да се избягва алкохолът и да се приемат подходящи лекарства.

Също така е препоръчително да се консултирате с лекар за индивидуален план за лечение и профилактика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest