edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Разлика между загуба на мазнини и загуба на тегло

Разлика между загуба на мазнини и загуба на тегло

Разлика между загуба на мазнини и загуба на тегло (Етапите на отслабване)

Свалянето на килограми се постига с диета. Най-често това е хранителен режим, който може бързо да намали теглото. Повечето хора обаче предпочитат този процес да бъде съпроводен с изгарянето на мазнини. В действителност при горенето на мазнини много често се губи вода и мускулна маса.

Килограмите лесно варират. Това, което показва кантарът, може да бъде различно в различните дни, а понякога и часове. Загубата на телесни мазнини обаче се случва бавно.

Този процес е по-плавен и по-праволинеен. Причината е, че килограмите зависят от много неща. При по-голяма порция храна и повече вода веднага това се отчита на кантара, в същото време на гладен стомах тежим по-малко. Телесните мазнини не зависят нито от храната, нито от водата.

Така че отслабването е трайно, когато се горят мазнини, а не когато се свалят бързо няколко килограма. Килограмите се свалят с нисковъглехидратна или кето диета, в сравнение с тези, които залагат на диета с ниско съдържание на мазнини.

Бавната загуба на тегло идва при диета, провеждана поне 6 седмици, може да се наблюдава и застой по време на провеждането на диетата.

Метаболитните адаптации са причина за тези особености. Диетичният модел е въпрос на лично виждане, но загубата на мазнини и по-здравословния начин за промяна на теглото, защото със загуба на тегло се губят вода и мускулна маса. А поддържането на мускулите е важно, за да се запазят нивата на кръвната захар в здравословни граници, поддържа се контролът върху възпаленията.

Как трябва да се случва отслабването?

Загуба на мазнини

То трябва да става постепенно, като правилото е, че се горят повече калории, отколкото се приемат. Корекцията на дневния калориен прием не е трудна, стига да се прави редовно. В момента, когато теглото остава непроменено, е достигнато нужното поддържане на телесното тегло.

След като се установи нивото на поддържане, калориите на ден трябва да се свалят още малко, за да започне самото отслабване. Дефицит от 500 до 1000 калории в зависимост от първоначалното тегло е подходящ за здравословна загуба на 1-2 килограма седмично.

Щом калориите за поддържане са вече ниски, не бива да се намаляват още, защото нуждата от още калории, протеини и други вещества за запазване на здравето и правилно функциониране на ежедневието.

Здравословната диета за загуба на мазнини е добре да включва разнообразие от зеленчуци, плодове, зърнени храни, млечни продукти и протеини.

Средиземноморската диета е добър избор за хранене при провеждане на диета за загуба на мазнини. Тя е питателна, вкусна и отговаря на нуждите на тялото за такъв тип сваляне на килограми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest