edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Храни, които ще ви направят податливи на стрес

Храни, които ще ви направят податливи на стрес

Храни, които ще ви направят податливи на стрес

За разлика от по-малките населени места, каквито са пръснатите в родината ни китни градчета и селца, където животът си тече сравнително спокойно, то в градовете напрежението и стресът са неизменна част от напрегнатия живот. Бизнес срещи, натоварен трафик из улиците, проблеми с шефове и изнервени колеги, дори мръсният въздух - всичко това води до покачване на стреса ни, който според някои специалисти дори се е превърна в бич на съвремието ни.

Трудно бихте могли сами да си наложите да бъдете по-спокойни или пък да намалите темпото на работата си. За сметка на това можете да отделяте повече време за спорт и развлечения, както и да обърнете внимание на своя хранителен режим. Всъщност храната се явява и важен фактор за разликата между здравословния живот на село и този, който водим в градовете.

Ние, жителите на големите градове, рядко разполагаме с домашна и екологична чиста храна, която да консумираме. Огромен проблем!

Все пак има и някои конкретни храни, които ни правят по-податливи на стрес и които съответно трябва да избягваме. Ето кои са те:

Солените храни

Стресиращи храни

Солта присъства в много от преработените храни, както и в тези, които попадат в категорията джънк фуд - чипсове, снаксове, пържени картофки, бургери и др. Но често добавяме и прекалено много сол в домашно приготвените си ястия. Това води до нарушения в неврологичната ни система и съответно ни прави по-податливи на стрес.

Сладкишите

Сладките неща ни стресират

Съвсем логично е, когато сте подложени на стрес, да се нахвърлите върху някоя пастичка или тортичка. Това донякъде е основателно, защото знаем, че по този начин организмът ни си набавя серотонин - хормонът на щастието. Всичко това обаче зависи на какъв вид сладкиши се нахвърляте, защото повечето от тях се приготвят от рафинирана захар или с помощта на подсладители. По-добре си отчупете парченце натурален шоколад или най-добрият вариант - хапнете някакъв плод.

Мъртви храни

Диетолозите разделят храните на мъртви и живи храни, като първите трябва да се избягват. Това са всички онези продукти, които не са натурални и няма да срещнете да растат сред природата. Всички пакетирани продукти, изложени с лъскавите си опаковки, които привличат вниманието ни из щандовете, спадат към групата на мъртвите храни или храни, които не доставят жизненоважните за нас витамини, минерали и т.н.

Ако се научите да избягвате гореизброените стресиращи храни и продукти и да наблягате повече на свежи и сезонни плодове и зеленчуци, месо и мляко от свободно отглеждани животни и т.н., то бързо ще успеете да се справите със стреса и да усетите прилив на енергия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати